Hejsan!
En riktigt glad påsk önskar jag er alla, även om vi befinner oss i ytterst tråkiga och oroliga tider för tillfället. Men vi alla får försöka göra det bästa av situationen och ta hand om oss extra mycket.
För våran del blev det ingen tårta detta året, utan jag ville göra en lite enklare variant. Havreflarn format till skålar fyllda med en fryst skogsbärmousse och vaniljgrädde, toppat med tärnad mango och chokladsås (om en önskade det). Den blev väldigt fräsch i smaken, inte tung på något sätt. MEN för min del blev havreflarnen lite för söta, men det är helt och hållet en smak sak.
Mitt recept och sätt att göra skogsbärmoussen använder jag mig av så fort jag skall göra någon form av bär mousse och jag gör den alltid dagen innan jag skall använda den i någon dessert eller tårta. Hallon, blåbär etc. blir lika bra. Det enda är att jag kan ändra mängden socker beroende på hur söt jag vill ha den. Men detta receptet är det jag använder överlag:
- 1 packet frysta skogsbär (eller annan typ av önskad bär sort)
- ca. 70 gram strösocker
- 2,5 deciliter vispgrädde
- 3 st gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blött tills de skall användas. Värm upp bären i en kastrull, låt det börja koka och lägg i sockret. Sänk plattan på spisen, krama ut vattnet ur gelatinbladen, lägg ner det i kastrullen med bären och blanda ordentligt tills all gelatin har lösts upp. Ta av spisen och ställ åt sidan för att svalna. Vispa upp grädden och låt stå i kylen tills bär blandningen har svalnat, blanda ihop bären och grädden tills smeten är jämn och fin. Låt stå i kylen över natten.
Vaniljgrädden jag har till är bland de enklaste en kan göra. Bara vispa upp grädde och vaniljsocker, smaka av ibland för att få den exakta vaniljsmaken som önskas.
Ta hand om er!
Ha en fortsatt trevlig dag!