För några år sedan fick jag smaka på något ofantligt gott, hon kallade det en ”kolakräm” som hon hade gjort själv.
Vad som var ännu bättre, jag fick receptet.
Det tog mig dock en del tid innan jag gjorde krämen själv, men när jag väl började så blev det några små ändringar för att den skulle passa mig bättre. För mig är det dock mer en ”chokladkräm”.
I original receptet så tillsattes honung, men om någon är som jag och inte gillar honung så kan det bytas ut mot sirap. Honung ger en mer eftersmak än sirap och gör det hela sötare i smaken.
Även när ni bakar och det skall vara vaniljsocker i, använd helst Dr Oetkers vaniljsocker istället för ICA´s eller Coop´s egna. Dr O har äkta vanilj i sin produkt och har en mer ”ren” smak än de andras.
- 200 gram smör
- 1,5 deciliter sirap eller honung
- 1,75 deciliter strösocker
- 8 matskedar kakao
- ca. 4 matskedar vaniljsocker
- 1 dl vispgrädde
- Burk eller burkar för att förvara krämen
Smält smöret i en kastrull på spisen och tillsätt sedan sockret. Jag låter det stå en liten stund så alla sockerkristaller försvinner. Tillsätt resten av ingredienserna, sänk plattan så det inte bränns vid i botten, rör om en del och låt alla ingredienser bindas samman till en ljuvlig smet. Smaka av, se om ni vill ha den sötare eller mer chokladsmak, innan du häller över det i burken/burkarna (beror på om ni vill hälla över det till en enda stor eller flera små). Önskas den sötare kan ni ha i lite mer sirap eller honung, önskas den mörkare i smaken så läggs i mer kakao. Jag hade i 9 matskedar kakao istället för 8, älskar den mörka chokladsmaken.
Jag använder denna chokladkräm på smörgåsen istället för Nutella. Visst Nutella är otroligt gott och är svår att slå, men för mig är den så otroligt sött (även för sött ibland) och är inte något som stoppar sötsuget utan gör det bara värre.
Ta hand om er!
Ha en fortsatt trevlig dag!