Aktuellt

Snart är det studenten – del 2

Hejsan!

Ja, som jag har berättat så skall jag göra en studenttårta till 30 personer denna veckan och för några dagar sedan var det dags att börja med det hela.
Det gick inte riktigt så som jag hade tänkt.
Herregud.
Vart skall jag börja…
Allt stämde överens och enligt planerna. Tills jag skall ställa in den i ugnen då jag inser att formen får inte plats.

Skojar livet med mig? Får den inte plats?!
PANIK
HUR SKALL JAG LÖSA DETTA
Tar tag i min mobil så fort jag bara kan och ringer min svärmor, tänker och ber ”snälla säg att deras ugn är stor nog”. Ja men den skall precis få plats.
Ååh tack! Jag kommer med en gång!

Eftersom jag redan hade hällt över smeten i formen, så kunde jag inte hälla tillbaka den igen i bunken, så det var bara att frakta den i formen.
Det låter rätt komplicerat och svårt. Tro mig. Det var svårare!
Hur gjorde jag?
Jo, jag började med att ställa den på golvet i bilen och köra försiktigt. I ca 5 minuter. Insåg därefter att det var ingen smart idé.
NU gott folk, innan jag skriver ner min lösning, så skall jag ge er 3 nyttiga råd som ni skall ha i åtanke när ni skall göra större tårtor.

  1. Mät ugnen innan ni startar så ni ser att den får plats.
  2. Får den inte plats, gör flera mindre och pussla ihop till en stor.
  3. OM ni mot all förmodan inte har gjort första rådet, inte skall pussla ihop flera mindre till en stor och står där, som jag gjorde, och inser att den inte får plats OCH känner en som äger en ugn där den får plats. TA FÖR GUDS SKULL MED ER NÅGON I BILEN!

För det gjorde inte jag, utan jag åkte ensam.
I alla fall. Min lösning blev att ha den i knäet. Varför var helt enkelt p.g.a att smeten ville väldigt gärna ta sig över formens kanter, så jag fick styra och växla med ena handen och ha andra handen under formen för att kunna parera vid ojämnheter.
Det var den mest ansträngande åkturen jag varit med om. Jag trodde verkligen flera gånger ”nu rinner det över”. Men jag lyckades!
Herregud så skönt! Vilken känsla!
Men så visade det sig att även denna ugn var lite liten. En smal springa blev högst upp och där tänkte jag ”nu är det kört”.
Men då staplar min svärmor in med en badhandduk och täpper igen springan så det skall hållas tätt.
Tro det eller ej.
Det funka!
Dock blev inte bottnen så hög som jag ville ha den så fick ställa mig och göra en ny dagen efter. Men vilken otrolig känsla av att det lyckades!

Därefter var det bara att starta med alla fyllningar, forma, täcka och dekorera!

Efter allt detta sitter jag i min soffa med huvudvärk och är helt matt. Men verkligen värt det

 

 

Ta hand om er!
Ha en fortsatt trevlig dag!

Sveriges nationaldag

Grattis på nationaldagen Sverige!

En härlig och gullig dag jag tycker skall finnas och nästan höras lite mer om!
Tycker att alla länders nationaldagar skall uppmärksammas och lite varför man har sin nationaldag just den dagen.

När jag skrev detta blev jag själv lite nyfiken varför, och det jag hittade var:

  • Gustav Vasas val till Sveriges kung 6 juni 1523, då grunden till ett svenskt nationellt rike lades
  • Antagandet 6 juni av 1809 års författning, som fastslog de medborgerliga fri- och rättigheterna.

Ni får gärna kommentera om ni känner till någon annan anledning varför vi har just 6 juni!

Det jag tycker är mest intressant med denna dagen är att den har fått en alldeles egen bakelse. Nationalbakelsen.
Den består av en mazarinbotten toppad av jordgubbar och citronmeliss. Skall jag vara helt ärlig så har jag inte provat den någon gång, men den verkar fantastiskt god. Får se om jag kan få tag på någon idag så jag får provat den!
Nästa år får jag ställa mig och göra en!

 

 

 

 

Ta hand om er!
Ha en fortsatt trevlig dag!

 

Snart är det studenten – del 1

Hejsan på er!

I år har man tagit åt sig ett stort ansvar, som jag aldrig gjort tidigare.
Jag skall göra en studenttårta. Till 30 personer!

Pirrigt.
Otroligt pirrigt.

Gud så spännande!
Utseendet på tårtan skulle inte vara som vilken studenttårta som helst, utan det skulle vara ett tema. Ett hippie tema, med ett litet inslag av surfing.
Vad tänker man på när man pratar om hippie?
En gammal traditionell Volkswagen buss!
Så självklart skall tårtan framställas som just en sådan buss, med massa blommor!
Och jag fick fria händer när det kom till hur mycket färg det skulle finnas i och på tårtan, då kundens student ÄLSKAR färg!

En uppdatering på hur det går kommer komma under tidens gång och även slutresultatet!

 

 

Ta hand om er!
Ha en fortsatt trevlig dag!

Fika

Goddag!

För 2 dagar sedan så fick jag ett samtal från min kära moder, tidigt på morgonen, där hon kommit på att det var hennes tur att ta med sig fika till arbetet denna veckan. (Min mors arbetsplats har någon som tar med sig varje vecka på torsdagar, väldigt gulligt faktiskt!)

Mor: ”Jag har helt glömt att det var min tur denna veckan. Tror du hinner hjälpa mig baka ihop någonting som jag kan ta med mig?”
Svar: ”Självklart!”

Vad gör man inte för en mor i nöd!

Då var det bara att starta tankebanan och tänka ut en bra sak att ta med sig.
Och ännu en gång så gjorde jag ett smak- och bak-experiment!
Där jag använde mig av ett väldigt gott recept på en ugnsbakad cheesecake från Leila som grund och modifierade om den till en blåbärs och vanilj cheesecake. Smakerna från smeten var precis som jag tänkte mig och den luktade fantastiskt när den var i ugnen.

Min mor var så snäll att ge mig feedback på vad alla tyckte, och alla ÄLSKADE den! De tyckte att den smakade fantastiskt och jag gärna får göra den igen.
Otroligt roligt att höra och kan knappt bärga mig till att få prova den själv!

 

 

Ta hand om er!
Ha en fortsatt trevlig dag!

Grattis alla mödrar!

Goddag och grattis till alla mödrar på mors dag!

Hoppas alla har en trevlig söndag, men främst alla mödrar där ute!
Hur firar ni mors dag?  Jag bakar min årliga mors dag-tårta och min mor låter mig experimentera med olika smaker varje år. Så i år blir det en vanilj pannacotta fyllning och limemousse kombo tillsammans med min standard tårtbotten. Jag tycker det låter väldigt fräscht och smarrigt.

Och det var det! Det var en fantastisk kombination!
Fräscht och lättätlig, precis som jag och min kära moder vill att tårtor skall vara!

 

Ta hand om er!
Ha en fortsatt trevlig dag!

Snart mors dag

 Goddag på er!

Mors dag är snart här, en väldigt gullig dag enligt mig!
För att fira dagen till ära så förbereder jag en liten gullig dekoration till årets mors dag-tårta, en form av rosett.

Innan jag satte mig ner och gjorde det här så letade jag upp olika tips på Youtube.
Den jag hitta och som föll mig i smaken var faktiskt väldigt bra, förutom den läskiga damen som ger ett jobbigt och irriterande leende under hela klippet men det gick att ignorera.

Jag undrar hur folk klarade sig innan internet. Tänk om man ville prova någonting nytt, men kände ingen som visste hur man skulle göra och man fick hålla tummarna att det fanns något antingen på biblioteket eller i bokhandeln.

 

Tack så hemskt mycket till de som uppfann internet och Google!
Nu får tårtan bara vila lite innan slutfinishen kommer!

 

 

 

 

Ta hand om er!
Ha en fortsatt trevlig dag!

Trög i skallen

Hejsan!

Har ni någon gång börjat med ett projekt, misslyckats med första försöket och försökt en andra gång men inte ändrat någonting inom varken tankesätt eller taktik, för att ni är så säkra på att ni gjorde allt rätt från början?
För att den tredje gången verkligen tänka till och inse att man kanske skall ändra taktik.

Exakt detta hände mig idag. Jag har en beställning på en studenttårta om ett par veckor och jag kände att jag ville göra en liten provtårta, så jag vet att alla smaker passar. Även om jag är rätt säker på att kombon hallon, kokos och lime passar så vill jag vara på säkra sidan.
Toppen idé. Fyllningarna funkade jätte bra, även täckningen. Men så körde jag in i en vägg när tårtbottnarna skulle göras. Den ville inte gräddas som den skall. Den blev som en svamp.
NEJ… Jaja. Det är bara att ställa sig och göra en ny. Jag gör den ännu mer noggrann andra gången, men resultatet blev den samma som innan. OM inte värre!
Vad i hela fridens namn händer!?
Vad gör jag för fel?

En liten idé dyker upp. Har jag kanske i för mycket smet i formen?
När jag tänkte efter så verkade det logiskt, då jag använde en mindre form och hade samma mängd smet som i en standard form.
Vi provar.
Självklart var det de som var felet (trodde jag)!
Den såg ut som den skulle och kändes som den skulle. YES!
Tills jag får ur den ur formen… Ogräddad längst ner och lite som en svamp.
DET VAR DÅ SJÄLVASTE …!
*suck*
Tillbaka till bakbordet och för en fjärde gång. Nu kommer jag göra det så noggrant jag bara kan och låta den vara inne ännu längre. Om detta inte funkar så vet jag inte vad jag skall ta mig till. En utav taktikerna är att lägga sig ner på golvet med en kudde över huvudet och hoppas dagen skall ta slut.
Jisses vad lockande det låter just nu…

Men inte idag!
Fjärde gången gillt! Efter 3 misslyckade bottnar så fick jag äntligen den perfekta bottnen jag var ute efter.
Så vackert!
Nu är det bara att sätta ihop den och pröva smakkombinationerna!

Vad har jag lärt mig idag?

  1. Tänk efter ordentligt innan du genomför någonting, annars kan det sluta med att det tar dig 12 ägg, 5 dl socker, 2,5 dl vetemjöl, 2,5 dl potatismjöl och 7,5 tsk bakpulver innan du börjar ana att det kanske är någonting i beräkningarna som inte stämmer.
  2. Håll huvudet kallt och stressa inte. Inget löser sig bättre av att du står i köket, skriker och får panik över att det inte funkar (jag vet vad jag pratar om, det kan nog mina nära och kära intyga).

 

Ta hand om er!
Ha en fortsatt trevlig dag!

Tårta till hårt arbetande väktare

Nej men hejsan!

Nu är tårtan ihopsatt och klar!

Några problem blev det under bakningens gång, men allt löste sig i slutändan.


Man kan ju undra varför jag gör tårtan i flera dagar.
Jo det tänker jag berätta varför. Tårtbottnen blir som bäst att jobba med dagen efter. Den får svalna ifred och bli fastare. När man har delat bottnen och fyllt med fyllningarna, så är det bra om fyllningarna får sätta sig i några timmar eller i mitt fall över natten, då brukar jag även täcka den med lite grädde eller smörkräm så den inte torkar ut och alla smulor fastnar i första lagret.
Därefter är det fritt fram att täcka och dekorera tårtan som man vill. Klart!

Ta hand om er!
Ha en fortsatt trevlig dag!

Börjar bli en tårta i köket

Goddag!

Här är det full rulle med att baka ihop en tårta.
Allt flyter på precis som det skall än så länge. Bottnarna blir perfekta, som det alltid blir när jag använder receptet från tårtspecialisten. Otroligt bra är det! Enkelt att lägga till smaksättningar och tar man det lugnt och fridfullt blir det hur bra som helst!

Smaksättningen på fyllningen blir en gammal favorit, som ALDRIG slår fel!
Går ALLTID hem. Hallon och choklad!
Otroligt få människor som inte gillar den kombon. Tror aldrig jag har träffat någon när jag tänker efter

Standard receptet jag brukar använda till hallonmoussen, som har enligt mig den perfekta och välbalanserade hallon smaken, har alltid funkat. Men nu, för första gången på 2 år, har den skurit sig.
Vilken tajming måste jag säga.
Det är ingen vacker syn. Men vid ett sådant här läge står man mellan 2 val.
1. Slänga och göra en ny
2. Ta sig i kragen och försöka rädda den

Jag valde att rädda den. Lyckades jag inte med det är det ju bara att göra en ny, men jag ger den en chans till.

Hur gjorde jag?

Jag hällde över moussen i en kastrull och värmde upp den på låg värme försiktigt på spisen och rörde om hela tiden. Tillslut blev den jämn och fin (dock lösare än vanligt men det var ett problem för senare), då tog jag av den, hällde över i en bunke och in i kylen några timmar. Innan jag skulle fylla tårtan så vispa jag upp den och tog i mer vispad grädde för att lösa lösheten.

Räddad och klar!
En stor klapp på axeln gav jag mig själv efter detta, men i efterhand skulle jag haft i mer vispad grädde för att ha fått den ännu fastare. Men då fick det bli lite mindre fyllning i tårtan istället.
Jag skall försöka hitta ett annat recept som funkar bättre, när man skall göra dubbelsatser.

 

 

Till chokladfyllningen har jag det enklaste receptet som existerar. Behöver inte vara ett komplicerat recept med många kombinationer som kan gå fel och massa gelatin. Vispa ihop 3 dl grädde med 3 msk florsocker och 3 msk kako till en önskad konsistens… klart!

Nu är det bara att sätta ihop den, täcka den med sockerpasta och hålla tummarna att inget mer händer.
Slutresultatet kommer publiceras inom kort!

 

Ta hand om er!
Ha en fortsatt trevlig dag!