När våren knackar på dörren passar det med färg och blommor. Om ens mor även fyller år passar det utmärkt med en tårta i vårens tema.
En vanlig sockerkaksbotten, fylld med jordgubbsmousse och vaniljkräm med passionsfrukt tillagd. Täckt med grädde och dekorerad med smörkrämsblommor. Lagom med sötma, syra och fräscha smaker. Precis som mor gillar det!
För några år sedan fick jag smaka på något ofantligt gott, hon kallade det en ”kolakräm” som hon hade gjort själv. Vad som var ännu bättre, jag fick receptet. Det tog mig dock en del tid innan jag gjorde krämen själv, men när jag väl började så blev det några små ändringar för att den skulle passa mig bättre. För mig är det dock mer en ”chokladkräm”.
I original receptet så tillsattes honung, men om någon är som jag och inte gillar honung så kan det bytas ut mot sirap. Honung ger en mer eftersmak än sirap och gör det hela sötare i smaken. Även när ni bakar och det skall vara vaniljsocker i, använd helst Dr Oetkers vaniljsocker istället för ICA´s eller Coop´s egna. Dr O har äkta vanilj i sin produkt och har en mer ”ren” smak än de andras.
200 gram smör
1,5 deciliter sirap eller honung
1,75 deciliter strösocker
8 matskedar kakao
ca. 4 matskedar vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Burk eller burkar för att förvara krämen
Smält smöret i en kastrull på spisen och tillsätt sedan sockret. Jag låter det stå en liten stund så alla sockerkristaller försvinner. Tillsätt resten av ingredienserna, sänk plattan så det inte bränns vid i botten, rör om en del och låt alla ingredienser bindas samman till en ljuvlig smet. Smaka av, se om ni vill ha den sötare eller mer chokladsmak, innan du häller över det i burken/burkarna (beror på om ni vill hälla över det till en enda stor eller flera små). Önskas den sötare kan ni ha i lite mer sirap eller honung, önskas den mörkare i smaken så läggs i mer kakao. Jag hade i 9 matskedar kakao istället för 8, älskar den mörka chokladsmaken.
Jag använder denna chokladkräm på smörgåsen istället för Nutella. Visst Nutella är otroligt gott och är svår att slå, men för mig är den så otroligt sött (även för sött ibland) och är inte något som stoppar sötsuget utan gör det bara värre.
En riktigt glad påsk önskar jag er alla, även om vi befinner oss i ytterst tråkiga och oroliga tider för tillfället. Men vi alla får försöka göra det bästa av situationen och ta hand om oss extra mycket.
För våran del blev det ingen tårta detta året, utan jag ville göra en lite enklare variant. Havreflarn format till skålar fyllda med en fryst skogsbärmousse och vaniljgrädde, toppat med tärnad mango och chokladsås (om en önskade det). Den blev väldigt fräsch i smaken, inte tung på något sätt. MEN för min del blev havreflarnen lite för söta, men det är helt och hållet en smak sak.
Mitt recept och sätt att göra skogsbärmoussen använder jag mig av så fort jag skall göra någon form av bär mousse och jag gör den alltid dagen innan jag skall använda den i någon dessert eller tårta. Hallon, blåbär etc. blir lika bra. Det enda är att jag kan ändra mängden socker beroende på hur söt jag vill ha den. Men detta receptet är det jag använder överlag:
1 packet frysta skogsbär (eller annan typ av önskad bär sort)
ca. 70 gram strösocker
2,5 deciliter vispgrädde
3 st gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blött tills de skall användas. Värm upp bären i en kastrull, låt det börja koka och lägg i sockret. Sänk plattan på spisen, krama ut vattnet ur gelatinbladen, lägg ner det i kastrullen med bären och blanda ordentligt tills all gelatin har lösts upp. Ta av spisen och ställ åt sidan för att svalna. Vispa upp grädden och låt stå i kylen tills bär blandningen har svalnat, blanda ihop bären och grädden tills smeten är jämn och fin. Låt stå i kylen över natten.
Vaniljgrädden jag har till är bland de enklaste en kan göra. Bara vispa upp grädde och vaniljsocker, smaka av ibland för att få den exakta vaniljsmaken som önskas.
Nu när våren har börjat komma och sommaren börjar närma sig dag för dag, tänkte jag ge alla ett litet tips på ett perfekt men ändå enkelt alternativ till fikat ute i solen. En härlig blåbärspaj. När jag hittar recept jag tycker passar mig brukar jag alltid följa det till punkt och pricka första gången, därefter känner jag efter hur jag vill ha det och gör min personliga touch.
ca. 450 gram Blåbär (jag använder mig av ögonmått beroende på hur mycket blåbär jag vill ha och hur stor formen är, vilket är något jag rekommenderar andra att göra)
2 matskedar Potatismjöl
160 gram Smör
3 deciliter Vetemjöl
1 tesked Bakpulver
1,5 deciliter Strösocker
Jag använder blåbär direkt från frysen så vänta med att ta upp dom in i det sista. Sätt ugnen på 200 grader (mer om er ugn är lite svagare), vänta tills ugnen är klar med temperaturen och börja smälta smöret tillsammans med sockret, så sockerkristallerna försvinner. Tillsätt sedan vetemjöl och bakpulver under ständig omrörning. När det är klart tas blåbären ur frysen, läggs i en plastpåse/fryspåse tillsammans med potatismjölet och blandas ihop (tycker det är lättare att blanda på detta sättet än i en bunke, men ni väljer själva). OBS! önskas pajen lite sötare så tillsätt 3 matskedar strösocker till blåbären och potatismjölet. Färdig blandat läggs det ner i önskad form, smeta över smör-mjöl smeten så det täcker allt och sedan in i mitten av ugnen där den skall stå i ca. 25 minuter. Pajen skall få en härlig mörkare nyans, men ändå inte bränd. Låt den stå några minuter innan servering så översta lagret börjar stelna och får en härlig knäckig yta. Serveras med vaniljsås eller vaniljvisp. Jag föredrar vaniljvisp då den är lättare och ger en lenare smak tillsammans med pajen, såsen tar lätt över om en råkar ta för mycket.
En väldigt enkel dessert men ändå ytterst svårslagen. Passar till de allra flesta tillfällen och är en lagom blandning av sött och sur. Får jag besök på kort varsel så är oftast denna jag bjuder på, då den är som godast nygjord.
Vad vore livet utan lite nya utmaningar? Fruktansvärt tråkigt enligt mig! Så min nya utmaning jag har hittat och har provat på är skulptera ätbara dekorationer. Min mors födelsedag kom ytterst passande då hon är en äkta hästtjej, även om hon kanske inte skulle medge det själv.
När en skapar större dekorationer så är det enklast att använda sig av Rice Krispie Treats-recept och forma smeten till den önskade formen, låta det stelna och sedan använda en vass kniv för att få till formen bättre. Men eftersom det oftast inte hela paketet går åt och jag är inte så mycket för rice krispies, så jag valde att använda mig av Coco Pops istället.
Till att göra smeten har jag i: – 200 gram Marshmallows – 200 gram Rice Krispies eller Coco Pops – 100 gram Choklad – 30 gram Smör Jag börjar med att smälta smöret på medium värme, sedan lägger jag i chokladen och när den är helt smält så lägger jag i marshmallows och rör om ofta i kastrullen så det inte fastnar. När all marshmallow har smält och det bildats en enda stor smet tar jag av kastrullen från spisen och tillsätter flingorna, blandar ordentligt så det inte finns några flingor utan marshmallow smet på sig. Sedan är det bara att ta så mycket som behövs och börja forma.
Det var lättare än vad jag trodde de skulle vara. Men visst det finns alltid rum för förbättringar. Men jag hade för höga tankar över att hästen skulle stå precis som jag ville, så självklart ville hästfan käka gräs… skulle haft i tandpetare i bottnen som extra stöd, vilket jag har noterat inför nästa gång. Som själva tårtan gjorde jag en vanlig sockerkaksbotten med Vaniljpannacottamousse och Limemousse, då det är min mors favorit.
Det fina med att baka till småbarn är att ju mer färg tårtan har desto mer tycker de om den. Här var temat upp till 100% Babblarna! Själva Babblarna skaffade jag från en leksaks butik så det blev lite fuskade från min sida med dekorationen. Försökte mig på att skapa och forma figurerna själv men fick inte till det på ett bra sätt.
De önskade barnsliga och söta smaker, så det blev en vanlig sockerkaksbotten med hallonmousse och Ahlgrensbilarfluff täckt med smörkräm och sockerpasta. Just att arbeta med ett specifikt tema gör möjligheten med hur den skall se ut oändlig, då en skall fokusera på en specifik sak.
När tillfället dyker upp är det roligt att experimentera med nya smaker. Denna gången blev det polkagris dock hittade jag inget lämpligt recept att prova, så jag fick använda idé knölarna ännu mer.
Jag använde mig av receptet för Ahlgrensbilarfluff som en grund, bytte ut bilarna och la till polkagrisar och gelatin istället. Har inga exakta mått, men mängden gelatin blev för mycket så det exakta receptet jag använder kommer när jag är nöjd med det. Till detta tyckte jag att en vanlig sockerkaksbotten passade bäst och vispade ihop en vitchokladgrädde som fyllning nummer 2. Jag valde att använda en produkt från den engelska butiken/hemsidan Whittard, som fick stå för den vita chokladen i fyllningen. En väldigt bra butik/hemsida om du gillar te och varma drycker, rekommenderar den starkt då de har ett stort utbud och utmärkt kvalité.
Utseendet blev enkelt denna gången, då mitt fokus var på smakerna. Denna tårtan skulle även bara serveras till familjen så det gör ingenting.
När familjens lilla prinsessa ber om en tårta, vad passar inte bättre än en äkta prinsesstårta. En tårta av en prinsessa. I detta fallet blev det ingen annan än Prinsessan Celestia, skadar ju inte att det är mosters flickas favorit.
Den blev gjord av en sockerkaksbotten fylld med en syrlig Hallonmousse och söt Ahlgrensbilarfluff. En oslagbar kombination när det kommer till en tårta åt barn. Dekorationen fick ta lite tid dock. Även om grädde är det godaste så fick den täckas med smörkräm, MEN denna gången provade jag ett annat recept. En marängsmörkräm, vilket faktiskt blev väldigt god. Rekommenderar att göra en sådan istället, visst den tar lite längre tid men det är den värd.
Hornet och tiaran i sig fick göras tidigare av vit sockerpasta så de hann stelna och färgas med en ätbar flytande guldfärg. Applicerade till lite guldfärg pulver i efterhand för att få till extra glans och glittrande.
Hoppas alla har en bra lördag i denna kyliga hösttid.
Jag sitter i en stuga upp mot Mellerud och grattar min käre far, som idag fyller 55 år. Eftersom det är en familjemedlems födelsedag så får jag chansen att experimentera med nya mousser och fyllningar.
Än har jag inte hittat en kombination som inte fungerar.
Men dagen till ära får jag inte bara göra annorlunda och nya smaker utan även ett nytt sätt att dekorera.
Svårt? Ja. Roligt? OJA!
Till bottnarna ville jag ha choklad, så gjorde min favorit som jag älskar.
Den är inte för mastig utan alldeles lagom smak av choklad och den blir inte torr utan saftig och god, då smeten är såpass lös innan gräddningen.
Till fyllningen ville jag ha en som jag brukar använda, chokladgrädde. Tycker den är godare än chokladmousse och den är hur enkel som helst att göra. Den andra fyllningen blev en helt ny, en Whiskymousse. Min far älskar whisky så det var en självklarhet att han skulle få en sådan.
Till dekorationen på tårtan ville jag att det skulle spegla min fars största intresse. Grillning.
En riktig grillälskare!
Så tårtan fick täckas med smörkräm, så den skulle hålla sig stabil, och svart sockerpasta. För att få en ordentlig svart färg smörjer jag in den i lite kokosolja och målar lite lätt med bronsfärgad puderfärg. Tyckte den skulle ha lite mer charm om det var lite rost på.
Goddag på er mina underbara sötnosar!
Det har varit en väldigt lång tystnad från min sida det senaste året som gått. Mycket har hänt för mig och fick lägga bakningen på hyllan ett tag, tills allt hade lugnat ner sig.
Men kan försäkra er om att jag har längtat till att kunna komma igång med bakningen igen.
Och varför inte göra det med en bröllopstårta i fokus!
Ett gulligt par kontaktade mig med ett litet kort varsel på ca. 1 vecka, om att det sökte efter som kunde göra en tårta till deras bröllop lördagen den 8/9.
De hade väldigt lösa åsikter om vad för smaker det skulle vara och hur tårtan skulle se ut, bara att den skulle vara vit, i 2 våningar och med deras namn skrivna på.
Jag föreslog en väldigt fräsch, god men ovanlig kombination på smakerna. Limemousse och Vaniljpannacottamousse. Gjort den vid tidigare tillfällen och den är väldigt smakrik. De tyckte det lät spännande och verkade spännande, så de ville pröva.
Då brudgummens dotter var allergisk mot nötter så blev det att täcka tårtan med sockerpasta, vilket inte gör mig någonting då jag själv föredrar det framför marsipan.
Utseendet tänkte jag skulle vara enkelt men ändå ha en familjär och mysig charm. Blommor i inte alls för skrikiga och galna färger, lite fjärilar för att få den lilla magiska och speciella touchen en bröllopstårta skall ha.